Filmer från GAS2020

Fem filmer om glastillverkning

Några av våra främsta glaskonstnärer delar med sig av sitt arbete med att bland annat skapa de unika pjäser som finns att köpa i Galleriet. Filmerna spelades ursprungligen in för den internationella, virtuella glaskonferensen GAS2020, som genomfördes i maj 2020.

Made in Kosta

Välkommen till Sveriges äldsta glasbruk som fortfarande är i drift – Kosta etablerades 1742. I Kosta glasbruk arbetar flera av Sveriges stora glasartister och i denna inspelning får du en inblick i både Bertil Valliens verk som Ulrika Hydman Valliens första stipendiat – Ellen Ehk Åkesson. Bertil och Ellen visar sitt arbete i hyttan, men också som ett kort besök i sliperiet samt degelverkstan. Titta och njut!

Manufacture of a Silver Graal

Följ med i tillverkningen av en silvergraal. Morgan Persson arbetar som glaskonstnär. Han är utbildad på glasskolan i Orrefors och har nu arbetat med glas i 20 år och med graalteknik som specialitet i nästan 13 år. Han bor i glasriket Småland, Ösjöbol Åseda där han har sin studio. Han arbetar mycket med unika komiska figurbilder, och satsar mycket på gravering och blästring. Silverblad har varit ett återkommande inslag i många år.

Målerås World of Crystal

Våren 2020 gjordes inspelningar med fem av Glasrikets glaskonstnärer. I varje film får vi följa tillverkningen av ett konstverk. I den här filmen möter vi glasbrukets VD, Martin Robertsson samt Mats Jonasson, ägare och konstnär på Målerås Glasbruk. Vi får följa med bakom kulisserna vid tillverkningen av ett konstföremål i kombinationen järn och kristall. Titta och njut!

The Holy Graal and Magic Air

Våren 2020 gjordes inspelningar med fem av Glasrikets glaskonstnärer. I varje film får vi följa tillverkningen av ett konstverk. I den här filmen får vi följa med i framställandet av en Graariel, en kombination av teknikerna Graal och Ariel. Micke Johansson är glasmästaren som är utbildad på glasbruket i Orrefors och som numera driver en glashytta i Örsjö strax utanför Nybro. Titta och njut!

Dreams and Longings in the Clouds

I den här glasdemonstrationen följer vi Amy Krüger och hennes team. I demonstrationen arbetar de med blandade glastekniker vilket resulterar i att en flicka monteras. De tekniker som används är varmskulptur, graal-detaljer, måla på glas, inre skulpturer och förarbetade delar. Jag kommer att göra denna demo tillsammans med Håknamåla Team (Amy Krüger, Niels Ole Frandsen, Maria Bang Espersen, Max Syron) som bor tillsammans i den svenska skogen. ”Jag är verkligen glad över att leva tillsammans med dessa fantastiska konstnärer och hantverkare”.