Glasets rike

Glaset som konst, glaset som bruksföremål, glaset som levebröd. Sedan 1700-talet kretsar det mesta i vårt hörn av Småland om glas. Här – i djupa skogar, vid sjöar och vattendrag – finner konstnärer och formgivare inspiration till spännande konstverk så väl som till trendiga dricksglas. Former som skickliga glasblåsare och andra hantverkare förverkligar i ett intensivt arbete i de heta hyttorna.

Ett arbete du som besökare är välkommen att följa. I hyttan kan du se den heta flytande glasmassan förvandlas till utsökta föremål i kunniga händer. Ett fascinerande skådespel som det är svårt att slita sig ifrån.

Glasrikets glasbruk och hyttor är sinsemellan olika, men gemensamt har de sitt höga hantverkskunnande och sin starka lokala förankring.

Skogen och vattendragen är en grundbult i Glasrikets tillkomst. Härifrån kom timmer att elda med i glasugnarna och här hämtades vattenkraft.

1742 grundades Kosta Glasbruk i sydöstra Småland. Det blev utgångspunkten för det som senare skulle bli Glasriket. Härifrån kom driftiga mästare som startade nya glasbruk efterhand.

I slutet av 1800-talet nådde det svenska konstglaset världsrykte och sedan dess har glasblåsare och konstnärer från Glasriket betraktats med största respekt och beundran.

Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge kommuner i sydöstra Småland utgör ett stolt rike – Glasriket.

Om allt detta läser du mer på https://www.glasriket.se/sv

Karta Glasriket