Händer i glasriket

Glasriket är alltid öppet. Glasblåsning och tillverkning pågår i stort sett varje dag, året runt. Men några helger maxar vi verkligen!

Glasrikets Glashelger

Vernissagehelgen Glaskonst
Glaskonst är vårens begivenhet och startskottet för sommarsäsongen. Vernissagehelgen är en fin möjlighet att få se vad Glasrikets konstnärer åstadkommer när de går all in. På de olika glasbruken och hyttorna visar stjärnorna upp sina senaste alster. Ofta kryddat med shower och uppvisningar där vi får se mästarna i aktion. Nu är också första chansen att se säsongens utställningar.

Vem blåser bäst?
En spektakulär del i helgen är Glasriket Open, eller SM i glasblåsning. Landets bästa glasblåsare koras i en tävling där det största fatet och den längsta cylindern ska blåsas. Tävlingen turnerar runt i Glasriket och senaste tillfället arrangerades på Orranäs glasbruk. Regerande mästare är Mikael Erlandsson. På grund av pandemin har tävlingen ställts in två år i rad.

Glasriket Glöder – Magi i mörkret
När höstmörkret sänker sig över Glasriket skapas en mystisk stämning. I hyttorna flammar glasugnarna, kontrasten är stor mot det omgivande dunklet. Då bjuder Glasriket Glöder in till spännande upplevelser. Shower, utställningar och aktiviteter står på programmet.

Under Glasriket oktober visas också vinterkollektionerna från hyttor och bruk, ett tillfälle att köpa unika julklappar.

När? Vernissagehelgen är vanligtvis sista helgen i april. Glasriket Glöder är helgen mitten av oktober.

Var? Glasrikets Glasbruk & hyttor.

Tips: Ta del av programmet och gör ett besök hos flera av platserna och se vad som är på gång just där.

Läs mer